Από τον Σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά/ Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά
Για 2 άτομα
Υλικά
– 2 χοιρινές μπριζόλες λαιμού
– 4 κουταλιές ελαιόλαδο EVONYMON
Για το πέστο:
– 7-8 κλαδάκια μαϊντανού, μόνο τα φύλλα
– 10-12 μικρά κλωναράκια ρόκα
– 160 ml ελαιόλαδο EVONYMON
– 1 σκελίδα σκόρδο
– 2 κουταλιές κουκουνάρι καβουρδισμένο
– 100 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη
– Αλάτι
– Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα ξύλο κοπής τοποθετείτε τις χοιρινές λαιμού, τις αλείφετε με το ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βάζετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά. Θωρακίζετε τις χοιρινές και από τις δύο μεριές καλά, χαμηλώνετε την φωτιά και ψήνετε τις μπριζόλες γυρνώντας τες συχνά. Όση ώρα ψήνονται οι μπριζόλες, σε ένα μικρό μίξερ τοποθετείτε όλα τα υλικά για το πέστο, τον μαϊντανό, την ρόκα, το ελαιόλαδο EVONYMON, το σκόρδο, το κουκουνάρι την παρμεζάνα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χτυπάτε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ωραίο πέστο. Όταν οι χοιρινές λαιμού είναι έτοιμες τις τοποθετείτε σε ένα πιάτο, τις κόβετε σε λωρίδες και τοποθετείτε από πάνω την πέστο μαϊντανού-ρόκας.
Από τον Σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Για 2 άτομα
Υλικά
– 4 ώριμες τομάτες
– 1 κρεμμύδι
– 2 μικρά αγγουράκια
– 3-4 παξιμάδια χοντροσπασμένα
– 2 κουταλιές κρίταμο τουρσί
– 6 κουταλιές ελαιόλαδο EVONYMON
– 1 πρέζα αποξηραμένη ρίγανη EVONYMON
– Ανθό αλατιού
– Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένετε καλά τις τομάτες και σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι τις κόβετε σε 3 χοντρές λωρίδες και μετά κάθετα σε 4 κομμάτια την κάθε λωρίδα και τις τοποθετείτε σε ένα μπολ. Στο ίδιο ξύλο κοπής κόβετε το κρεμμύδι σε φέτες και τα αγγουράκια σε 4 λωρίδες κατά μήκος και μετά σε μικρές μπουκιές και τα τοποθετείτε και αυτά στο μπολ με την τομάτα. Προσθέτετε τα παξιμάδια, το ελαιόλαδο EVONYMON, την αποξηραμένη ρίγανη EVONYMON, ανθό αλατιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε σε βαθιά ατομικά πιάτα την χωριάτικη σαλάτα, από πάνω τοποθετείτε το κρίταμο τουρσί και τελειώνετε περιχύνοντας με άλλο λίγο ελαιόλαδο EVONYMON.
Από την Σεφ Ντίνα Νικολάου
Κάθε νοικοκυρά έχει τη δική της συνταγή για τα γεμιστά. Άλλες προσθέτουν κιμά, άλλες αντί για ρύζι χρησιμοποιούν πλιγούρι. Η παρακάτω συνταγή είναι η αγαπημένη της οικογενείας μας, χωρίς να ξεχάσω βέβαια τα γεμιστά με τραχανά, που μας ετοιμάζει η μαμά μου το Σεπτέμβρη, τότε που οι ντομάτες είναι ώριμες και κόκκινες και ο τραχανάς φρεσκοφτιαγμένος
Προετοιμασία: 30 λεπτά
Ψήσιμο: 1 ώρα
Ποσότητα: 6 μερίδες
Υλικά
– 6 μέτριες, ώριμες και στρογγυλές ντομάτες
– 3 μέτριες, πράσινες πιπεριές
– 3 κολοκυθάκια, στρογγυλά ή κοντά (για να αδειάζουν ευκολότερα)
– 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
– 1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα
– ½ φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρια καβουρντισμένα
– ½ φλιτζ. τσαγιού ξανθές σταφίδες
– ½ φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
– 1½ κουτ. γλυκού δυόσμο ξερό, ΕVONYMON
– 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο ΕVONYMON
– 1 κουτ. σούπας πάπρικα σε νιφάδες
– 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, ΕVONYMON
– 3 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
– 3 κουτ. σούπας ακατέργαστη ζάχαρη καστανή, ψιλή
Εκτέλεση
Αδειάζω τα λαχανικά: στις ντομάτες κόβω μια φέτα από την πλευρά του κοτσανιού, αφήνω τα καπάκια κατά μέρος και με ένα κουταλάκι, αδειάζω τη σάρκα από το εσωτερικό τους και την ψιλοκόβω. Το ίδιο κάνω και με τα κολοκυθάκια, κόβοντας μια φέτα-καπάκι από την πλευρά του κοτσανιού. Αφαιρώ τη σάρκα, την ψιλοκόβω και την ρίχνω σε ένα μπολ μαζί με τη σάρκα ντομάτας. Τέλος, κόβω μια λεπτή φέτα από τις πιπεριές στην πλευρά του κοτσανιού. Βγάζω και πετάω σπόρους και μεμβράνες. Κρατάω όλα τα καπάκια των λαχανικών. Ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο ΕVONYMON σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρω το κρεμμύδι. Όταν μαλακώσει, προσθέτω το ρύζι και το γυρίζω 1-2 φορές. Ρίχνω τα ψιλοκομμένα κολοκυθάκια, τη μισή ποσότητα από τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, τη ρίγανη και την πάπρικα. Αφήνω τα υλικά να μαγειρευτούν για 3-4 λεπτά και σβήνω με 1 φλιτζάνι νερό.
Από την Σεφ Ντίνα Νικολάου
Υπέροχη αρωματική μαρμελάδα, τέλεια για τα καλοκαιρινά πρωινά μας. Αν δεν σας αρέσει το δεντρολίβανο, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με λουίζα.
Προετοιμασίας: 30´
Αναμονή: 12 ώρες
Μαγείρεμα: 35´-40´
Υλικά
– 1 κιλό νεκταρίνια, ώριμα
– 600 γρ. ζάχαρη
– ½ φλιτζ. νερό
– 1/3 φλιτζ. χυμό λεμονιού, κατά προτίμηση βιολογικού
– 2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, ΕVONYMON
Εκτέλεση
Πλένω και σκουπίζω καλά τα νεκταρίνια, τα κόβω στη μέση και αφαιρώ τα κουκούτσια. Κόβω τα φρούτα σε μικρά κομμάτια. Βάζω τα κομμάτια σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο, ρίχνω το νερό και τα καλύπτω με τη ζάχαρη. Σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω τα νεκταρίνια για 12 ώρες. Στη συνέχεια, σε ένα μικρό κομμάτι τούλι ή τουλπάνι βάζω το δεντρολίβανο ΕVONYMON και δένω με σπάγγο μαγειρικής. Ρίχνω το πουγκί στην κατσαρόλα και βράζω σε μέτρια φωτιά, για 35-40 λεπτά περίπου, ξαφρίζοντας κατά διαστήματα με μια τρυπητή κουτάλα. Τέλος, ρίχνω το χυμό λεμονιού, αφήνω να πάρει μια βράση και αποσύρω από τη φωτιά. Πετάω το πουγκί με το δεντρολίβανο και μοιράζω τη μαρμελάδα σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα και τα διατηρώ σε δροσερό μέρος. Από την Σεφ Ντίνα Νικολάου.