Η ΟΥΝΕΣΚΟ έχει συμπεριλάβει την Μεσογειακή Διατροφή στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.
Έχει βασιστεί στις διατροφικές συνήθειες της Ελλάδος, και ειδικά της Κρήτης, και της νότιας Ιταλίας.
Η διατροφική σύνθεση της Μεσογειακής Διατροφής μεταξύ των άλλων συστήνει την αποφυγή κορεσμένων λιπαρών οξέων και συμπεριλαμβάνει την καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου, ως πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.
Το ελαιόλαδο, το κρασί και τα σιτηρά θεωρούντο η «μεσογειακή τριάδα» της διατροφής από την αρχαϊκή ακόμα περίοδο (Κουτσούκος, 2013).