Τα Βότανα μας

• Χρησιμοποιείται στη μαγειρική και προστίθεται και σε ελιές ή σαλάτες.

• Σημαντική είναι η αντιοξειδωτική της δράση.

• Παρουσιάζει αντιμικροβιακή και αντιμυκητησιακή δράση γι’ αυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συντηρήσει τρόφιμα.

Διατίθεται σε περιέκτη λευκοσιδήρου, που προστατεύει από το φως και την οξείδωση και διατηρεί τα αρώματα των βοτάνων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις άλλες συσκευασίες.

Συσκευασίες των 10 γραμ και 40 γραμ.

• Είναι πολύ αρωματικό και όταν προστεθεί σε κρέας, ψάρι ή λαχανικά μπορεί να μαγειρευτεί παρατεταμένα χωρίς να χάσει τα αρώματά του.

• Το αιθέριο έλαιο βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας λόγω της σπασμολυτικής δράσης του, τονώνει την καρδιά, την κυκλοφορία, το νευρικό σύστημα και είναι αποτελεσματικό στους ρευματισμούς και τις νευραλγίες.

• Σύμφωνα με τη παράδοση βελτιώνει τη μνήμη.

Διατίθεται σε περιέκτη λευκοσιδήρου, που προστατεύει από το φως και την οξείδωση και διατηρεί τα αρώματα των βοτάνων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις άλλες συσκευασίες.

Συσκευασίες των 15 γραμ και 50 γραμ.

• Πλουσιότερο σε αιθέρια έλαια σε σχέση με το κοινό φασκόμηλο.

• Χρησιμοποείται στη μαγειρική, π.χ. σε ψητά κρέατα ή ψάρια.

• Το αφέψημα έχει αντιβακτηριακές, αντιμυκητησιακές, απολυμαντικές, στυπτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες γι αυτό και παραδοσιακά χρησιμοποήθηκε κατά της υπερβολικής εφίδρωσης, σε νευρικές διαταραχές, σε φλεγμονές του στόματος και του φάρυγγα, σε συμπτώματα κρυολογήματος κλπ.

Για να παρασκευάσετε μία κούπα ροφήματος: προσθέστε περίπου 10 φύλλα ή 3-4 κλωναράκια σε περίπου 150 ml βραστό νερό. Αφήστε το να σταθεί σκεπασμένο για λίγα λεπτά (συνήθως 5 λεπτά είναι αρκετά, εξαρτάται από το πόσο δυνατό το θέλετε!). Σουρώστε το μέσα σε κούπα. Απολαύστε το σκέτο ή με το γλυκαντικό μέσο που προτιμάτε.

Διατίθεται σε περιέκτη λευκοσιδήρου, που προστατεύει από το φως και την οξείδωση και διατηρεί τα αρώματα των βοτάνων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις άλλες συσκευασίες.

Συσκευασίες των 7 γραμ και 15 γραμ.

• Χρησιμοποιήστε 1 ή 2 φύλλα στη μαγειρική για να αρωματίσετε σούπες, όσπρια, σάλτσες, κοκκινιστά κλπ. Αφαιρέστε τη πριν σερβίρετε.

• Είναι τονωτική και βελτιώνει τη πέψη.

Διατίθεται σε περιέκτη λευκοσιδήρου, που προστατεύει από το φως και την οξείδωση και διατηρεί τα αρώματα των βοτάνων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις άλλες συσκευασίες.

Συσκευασία των 15 γραμ.

• Εξαιρετικά αρωματική ποικιλία ρίγανης, με γλυκές νότες πεύκου και εσπεριδοειδών, πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

• Χρησιμοποιείται στη μαγειρική και προστίθεται και σε ελιές ή σαλάτες. Ταιριάζει απόλυτα σε πίτες, σούπες και όσπρια.

• Έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί στη θεραπεία του γαστρικού έλκους, της υπερλιπιδαιμίας και του διαβήτη.

Διατίθεται σε περιέκτη λευκοσιδήρου, που προστατεύει από το φως και την οξείδωση και διατηρεί τα αρώματα των βοτάνων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις άλλες συσκευασίες.

Συσκευασία των 40 γραμ.

• Χρησιμοποιείται στη μαγειρική αλλά και στην παρασκευή ποτών. Προσθέστε τον σε ρύζι, κουσκούς, σε σάλτσες ντομάτας, σε μελιτζάνες, αρακά ή πράσινα φασολάκια. Αρωματίζει υπέροχα το αρνί και τα ψάρια.

• Το αιθέριο έλαιο έχει αντιμυκητησιακή δράση και βοηθά στη χαλάρωση σε περιπτώσεις αϋπνίας και νευρικού στρες. Παρουσιάζει αντιοξειδωτική δράση.

• To αφέψημα δυόσμου είναι χωνευτικό και βοηθάει στο στομαχόπονο γιατί χαλαρώνει τους μύες.

Για να παρασκευάσετε μία κούπα ροφήματος: προσθέστε 4-5 φύλλα σε περίπου 150 ml βραστό νερό. Αφήστε το να σταθεί σκεπασμένο για λίγα λεπτά (συνήθως 5 λεπτά είναι αρκετά, εξαρτάται από το πόσο δυνατό το θέλετε!). Σουρώστε το μέσα σε κούπα. Απολαύστε το σκέτο ή με το γλυκαντικό μέσο που προτιμάτε. Αν προσθέσετε παγάκια, μια φέτα λεμόνι, χυμό ή ξύσμα λεμονιού θα έχετε ένα υπέροχο αναψυκτικό!

Διατίθεται σε περιέκτη λευκοσιδήρου, που προστατεύει από το φως και την οξείδωση και διατηρεί τα αρώματα των βοτάνων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις άλλες συσκευασίες.

Συσκευασίες των 12 γραμ (τριμμένος) και των 15 γραμ.(φύλλο).

Μην θρυμματίζετε τα βότανα, παρά μόνο όταν είναι να τα χρησιμοποιήσετε.

• Χρησιμοποιείται στη μαγειρική αλλά και στην παρασκευή ποτών.

• Το αφέψημα λέγεται ότι είναι αποτελεσματικό σε ήπια κρυολογήματα και ότι είναι σπασμολυτικό.

• Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά σε περιπτώσεις δυσπεψίας, για να ανακουφίσει από φουσκώματα και κωλικούς και λέγεται ότι έχει και καθαρκτική δράση.

• Επιπλέον χρησιμοποείται για την υγιεινή της στοματικής κοιλότητας, προσδίδοντας αίσθηση δροσιάς.

Για να παρασκευάσετε μία κούπα ροφήματος: προσθέστε 3-4 φύλλα σε περίπου 150 ml βραστό νερό. Αφήστε το να σταθεί σκεπασμένο για λίγα λεπτά (συνήθως 5 λεπτά είναι αρκετά, εξαρτάται από το πόσο δυνατό το θέλετε!). Σουρώστε το μέσα σε κούπα. Απολαύστε το σκέτο ή με το γλυκαντικό μέσο που προτιμάτε. Αν προσθέσετε παγάκια, μια φέτα λεμόνι, χυμό ή ξύσμα λεμονιού θα έχετε ένα υπέροχο αναψυκτικό!

Διατίθεται σε περιέκτη λευκοσιδήρου, που προστατεύει από το φως και την οξείδωση και διατηρεί τα αρώματα των βοτάνων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις άλλες συσκευασίες.

Συσκευασίες των 10 γραμ (τριμμένη) και των 15 γραμ.(φύλλο).

Μην θρυμματίζετε τα βότανα, παρά μόνο όταν είναι να τα χρησιμοποιήσετε.

• Χρησιμοποιείται ευρύτατα στη μαγειρική. Προστίθεται σε σάλτσες, κοκκινιστά, σούπες.

• Επιστημονικές μελέτες απέδειξαν ότι το αιθέριο έλαιο έχει αντιμικροβιακές, αντιμυκητησιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και πιθανή δράση κατά του καρκίνου.

• Το τσάι βασιλικού χρησιμοποιείται κατά της ναυτίας, ως χωνευτικό, αντισπασμωδικό και τονωτικό. Εάν προσθέσετε μέλι ή τζίντζερ βοηθάει στην αντιμετώπιση του άσθματος, της βρογχίτιδας και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων, κρυολογημάτων, πυρετού και βήχα. Επίσης μαλακώνει τον πονόλαιμο.

Για να παρασκευάσετε μία κούπα ροφήματος: προσθέστε 10 φύλλα σε περίπου 150 ml ζεστό νερό. Αφήστε το να σταθεί σκεπασμένο για λίγα λεπτά (συνήθως 10 λεπτά είναι αρκετά, εξαρτάται από το πόσο δυνατό το θέλετε!). Σουρώστε το μέσα σε κούπα. Απολαύστε το σκέτο ή με το γλυκαντικό μέσο που προτιμάτε.

Διατίθεται σε περιέκτη λευκοσιδήρου, που προστατεύει από το φως και την οξείδωση και διατηρεί τα αρώματα των βοτάνων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις άλλες συσκευασίες.

Συσκευασίες των 17 γραμ (τριμμένος) και των 15 γραμ.(φύλλο).

Μην θρυμματίζετε τα βότανα, παρά μόνο όταν είναι να τα χρησιμοποιήσετε.

• Έχει μυρωδιά και γεύση λεμονιού, γι’ αυτό χρησιμοποιείται στη μαγειρική (σε ψάρια, σάλτσες, μαρινάδες κ.α.) και τη ζαχαροπλαστική (γιαούρτι, μαρμελάδες κ.α).

• Λέγεται ότι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, διώχνει τον πονοκέφαλο, τους πόνους των ρευματισμών και ελαττώνει τους μυϊκούς τραυματισμούς μετά από εξαντλητική άσκηση.

• Παραδοσιακά το αφέψημα της λουίζας χρησιμοποιήθηκε για την αϋπνία και το άγχος που προέρχεται από νευρικές καταστάσεις.

Για να παρασκευάσετε 1 κούπα ροφήματος: προσθέστε 2-3 φύλλα σε περίπου 150 ml βραστό νερό. Αφήστε το να σταθεί σκεπασμένο για λίγα λεπτά (συνήθως 5 λεπτά είναι αρκετά, εξαρτάται από το πόσο δυνατό το θέλετε!). Σουρώστε το μέσα σε κούπα. Απολαύστε το ζεστό ή προσθέστε παγάκια και απολαύστε το ως αναψυκτικό! Προσθέστε 1-2 φύλλα σε άλλα αφεψήματα για να τους προσδώσετε μια λεμονάτη γεύση!

Διατίθεται σε περιέκτη λευκοσιδήρου, που προστατεύει από το φως και την οξείδωση και διατηρεί τα αρώματα των βοτάνων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις άλλες συσκευασίες.

Συσκευασίες των 4 γραμ και 12 γραμ.

Μην θρυμματίζετε τα βότανα, παρά μόνο όταν είναι να τα χρησιμοποιήσετε.

• Εξαιρετικά αρωματικό βότανο, από το οποίο συλλέγονται μόνο οι ανθισμένες κορυφές και παρασκευάζεται το έγχυμά τους.

• Αντενδείκνυται σε περιπτώσεις γνωστής ευαισθησίας ή αλλεργίας σε φυτά της οικ. Αστεροειδών (Σύνθετα).

• Για βήχα, κρυολόγημα, κωλικούς, δυσκοιλιότητα, παθήσεις του στομάχου, τυμπανισμό, ημικρανίες, νευραλγίες, ζαλάδες, αϋπνίες και ως ηρεμιστικό των νεύρων. Είναι απολυμαντικό και χρησιμοποιείται κατά των φλογώσεων και επουλώνει εγκαύματα

Για να παρασκευάσετε 1 κούπα ροφήματος: προσθέστε περίπου 1 κουταλιά σούπας βοτάνου σε περίπου 300 ml βραστό νερό. Αφήστε το να σταθεί σκεπασμένο για λίγα λεπτά (5 λεπτά είναι αρκετά, εξαρτάται από το πόσο δυνατό το θέλετε!). Σουρώστε το μέσα σε κούπα. Απολαύστε το σκέτο ή με το γλυκαντικό μέσο που προτιμάτε.

Διατίθεται σε περιέκτη λευκοσιδήρου, που προστατεύει από το φως και την οξείδωση και διατηρεί τα αρώματα των βοτάνων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις άλλες συσκευασίες.

Συσκευασίες των 7 γραμ και των 45 γραμ.

Μην θρυμματίζετε τα βότανα, παρά μόνο όταν είναι να τα χρησιμοποιήσετε.

• Προστίθεται σε ψητά κρεατικά, ψάρια, λαχανικά, ελιές κ.ά.

• Θεωρείται βρογχοσπασμολυτικό, αποχρεμπτικό και αντιβακτηριακό.

• Το αιθέριο έλαιο χαρακτηρίζεται από αντισηπτικές, αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Διατίθεται σε περιέκτη λευκοσιδήρου, που προστατεύει από το φως και την οξείδωση και διατηρεί τα αρώματα των βοτάνων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις άλλες συσκευασίες.

Συσκευασίες των 15γραμ και των 60 γραμ.

• Τα φυτά της ποικιλίας Sideritis τα συναντάμε σε υψόμετρα άνω των 1000 μ.

• Παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αρωματικού αφεψήματος για να μαλακώνουν τον βήχα από κρυολόγημα και για να κατευνάσουν ελαφρές γαστρεντερικές διαταραχές, μόνο σε ενήλικες.

• Δεν συστήνεται η κατανάλωση κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό.

Για να παρασκευάσετε 1 κούπα ροφήματος: προσθέστε περίπου 4 g βοτάνου σε περίπου 300 ml βραστό νερό. Αφήστε το να σταθεί σκεπασμένο για λίγα λεπτά (7-10 λεπτά είναι αρκετά, εξαρτάται από το πόσο δυνατό το θέλετε!). Σουρώστε το μέσα σε κούπα. Απολαύστε το σκέτο ή με το γλυκαντικό μέσο που προτιμάτε.

Μην καταναλώνετε πάνω από 12 g την ημέρα (περίπου 3 κούπες).

Διατίθεται σε περιέκτη λευκοσιδήρου, που προστατεύει από το φως και την οξείδωση και διατηρεί τα αρώματα των βοτάνων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις άλλες συσκευασίες.

Συσκευασία των 15 γραμ.

Ο πρωτόγονος άνθρωπος αναζήτησε τα φάρμακά του στη φύση, μέσω της παρατήρησης και της συσχέτισης. Η διατήρηση και η μεταβίβαση αυτής της γνώσης στις επόμενες γενεές και διαμέσου των αιώνων έγινε μέσω του προφορικού και σε κάποιες περιπτώσεις και του γραπτού λόγου.

Μαζί με ανθρώπινο σκελετό που βρέθηκε στο Ιράκ, ηλικίας περίπου 60,000 ετών, βρέθηκαν δείγματα γύρης, αχίλλειας και υακίνθου.
 
Ο πάπυρος Ebers των Αιγυπτίων (γύρω στο 1500 π.Χ.) θεωρείται ένα από τα παλιότερα γραπτά κέιμενα με περίπου 1000 συνταγές από φάρμακα από το φυτικό, ζωικό και ορυκτό βασίλειο.
 
Οι Φοίνικες, λόγω της ανεπτυγμένης ναυσιπλοίας τους, επιδόθηκαν στο εμπόριο των δρογών.
 
Κινέζικη συλλογή βιβλίων, της οποίας οι ρίζες χάνονται στο βάθος των αιώνων, συμπληρώνεται συνεχώς από τον 16ο αιώνα για να αποτελέσει ακόμα και σήμερα σημαντική πηγή πληροφοριών για την θεραπευτική με βότανα.
 
Η θεραπευτική των αρχαίων Ελλήνων εξελίχθηκε από το 3000 π.Χ. και οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες εμφανίζονται στα Ορφικά και στα Ομηρικά έπη, όπου αναφέρεται η χρήση φαρμακευτικών βοτάνων, όπως ο μανδραγόρας, ο δίκταμος, ο κρόκος κ.ά. Ο Ασκληπιός,
ο Πυθαγόρας, ο Ιπποκράτης ήταν γνώστες των φαρμακευτικών φυτών τα οποία χρησιμοποιούσαν για θεραπευτικούς σκοπούς. Ο δε Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος ο οποίος συστηματοποίησε την ιατρική θεραπευτική και αναφέρθηκε στην χρήση περίπου 236 φυτών.
 
Την συστηματική όμως φυτολογική και φαρμακολογική κατηγοριοποίηση των φυτών την έκαναν ο Θεόφραστος (327-287 π.Χ) και αργότερα ο Διοσκουρίδης (1ος αι. μ. Χ). Ο Θεόφραστος, ο οποίος θεωρείται και ο πατέρας της βοτανικής, μας κληροδότησε έναν σημαντικό αριθμό μοναδικών έργων, στα οποία περιγράφονται όλα τα γνωστά φυτά με τις φαρμακολογικές τους ιδιότητες.
Ο Διοσκουρίδης κατέταξε τα φυτά ανάλογα με τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά.
 
Τις εποχές αυτές οι γιατροί ήταν συγχρόνως και φαρμακοποιοί. Ο Γαληνός (131-201 μ.Χ.) εκτός από ιατρός ήταν και φαρμακογνώστης και παρασκεύαζε ο ίδιος σύνθετα σκευάσματα, τα οποία έδωσαν το όνομα τους στα σύγχρονα φαρμακευτικά σκευάσματα ως «γαληνικά». Θεωρείται ο πατέρας της φαρμακευτικής.
 
Η αναφορά των βοτάνων στην ιατρική ξαναεμφανίζεται στα χρόνια του Βυζαντίου με αντιγραφές των παλαιότερων έργων, αλλά και με ορισμένες εξέχουσες μορφές, όπως ο Νικόλαος ο Μυρεψός, του οποίου το φαρμακευτικό έργο αποτελείται από 48 κεφάλαια με 2656 φαρμακευτικά σκευάσματα.
 
Ο Παράκελσος (1493-1541 μ.Χ.), ελβετός ιατρός, ήταν αντίθετος της πολυφαρμακίας και πρότεινε ότι τα δραστικά συστατικά ενός φυτού βρίσκονται σε συγκεριμένο τμήμα του.
Από τον 19ο αιώνα ξεκίνησε η απομόνωση δραστικών συστατικών από δρόγες (όπως το όπιο, την κινίνη, την στρυχνίνη κ.ά.). Παράλληλα με την πρόοδο των επιστημών και ειδικότερα της χημείας η χρήση φυτικών δρογών περιορίστηκε και αντικαταστάθηκε από τα συνθετικά φάρμακα.

Τα βότανα χρησιμοποιήθηκαν στην παραδοσιακή ιατρική για όλες τις ασθένειες, ανεξάρτητα εάν ήταν τελικά αποτελεσματικά ή όχι.

Με τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτουμε τώρα πια μπορούμε να ανιχνεύσουμε, να απομονώσουμε και να ταυτοποιήσουμε τα συστατικά των φυτών. Υπάρχουν πλέον αναρίθμητες in vitro και in vivo μελέτες που επιβεβαιώνουν ή καταρρίπτουν τις παραδοσιακές εφαρμογές των φαρμακευτικών φυτών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρονται στην βιβλιογραφία που παρατίθεται.

Ενδεικτικά ορισμένες από τις ιδιότητες που αποδίδονται στα συστατικά των βοτάνων είναι:

  1. Αντιοξειδωτικές
  2. Βακτηριοστατικές/Βακτηριοκτόνες
  3. Αντιμυκητησιακές
  4. Αντιμικροβιακές
  5. Αντιφλεγμονώδεις
  6. Αντικαρκινικές
  7. Τονωτικές
  8. Αντισπασμωδικές
  9. Αντιλιπιδαιμικές
  10. Αντιδιαβητικές
  11. Γαστροπροστατευτικές
  12. Μαλακτικές
  13. Αναλγητικές
  14. Αντιχολινεργικές

Εκτός όμως από τις φαρμακολογικές ιδιότητες των βοτάνων αποδίδονται σε αυτά και ανεπιθύμιτες ενέργειες, γι αυτό και χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή τους. Όταν χορηγούνται φάρμακα ή σε περιόδους εγκυμοσύνης και θηλασμού θα πρέπει να καταναλώνονται μόνο με οδηγίες του κατάλληλου ιατρού.

  • Antimicrobial Activity of Basil, Oregano, and Thyme Essential Oils. H. Sakkas and C. Papadopoulou. J. Microbiol. Biotechnol. 2017, 27(3), 429–438.
  • Effect of light quality on rosmarinic acid content and antioxidant activity of sweet basil, Ocimum basilicum L. T. Shiga, K. Shoji, H. Shimada, S. Hashida, F. Goto, T. Yoshihara. Plant Biotechnology. 2009, 26, 255–259.
  • Biological and Pharmacological Properties of the Sweet Basil (Ocimum basilicum). M. Ahmad Ch, S. Batool Naz, A. Sharif, M. Akram, M. Asad Saeed. British J. Pharm. Res. 2015, 7(5), 330-339.
  • Gastroprotective effect and antioxidant properties of different Laurus nobilis L. leaf extracts. E. Speroni, R. Cervellati, S. Dall’Acqua , M.C. Guerra , E. Greco , P. Govoni , G. Innocenti . J Med Food. 2011, 14(5), 499-504.
  • Analgesic and anti-inflammatory activity of the leaf essential oil of Laurus nobilis Linn. M. Sayah, G. Saroukhani, A. Peirovi, M. Kamalinejad. Phytotherapy Res. 2003, 17 (7), 733-736. – Phytochemical and Pharmacological Review on Laurus Nobilis. R. Patrakar, M. Mansuriya, P. Patil, Int. J. Pharm. Chem. Sci. 2012. 1(2).
  • Antioxidant Activities and Phenolic Composition of Extracts from Greek Oregano, Greek Sage, and Summer Savory. V. Exarchou, N. Nenadis, M. Tsimidou, I. P. Gerothanassis, A. Troganis, D. Boskou. J. Agric. Food Chem., 2002, 50 (19), 5294–5299.
  • Variation of the Chemical Profile and Antioxidant Behavior of Rosmarinus officinalis L. and Salvia fruticosa Miller Grown in Greece. V. Papageorgiou, C. Gardeli, A. Mallouchos, M. Papaioannou, M. Komaitis. .J. Agric. Food Chem., 2008, 56 (16), pp 7254–7264
  • Evaluation of Cholinesterase Inhibitory and Antioxidant Activities of Wild and Cultivated Samples of Sage (Salvia fruticosa) by Activity-Guided Fractionation. F. S. Şenol, I. E. Orhan, S. A. Erdem, M. Kartal, B. Şener, Y. Kan, F. Celep, A. Kahraman, M. Dogan. J. Med.Food. 2011, 14(11) 1476–1483
  • The Pharmacological Effects of Salvia species on the Central Nervous System. M. Imanshahidi, H. Hosseinzadeh. Phytother. Res. 2006, 20, 427–437.
  • Antifungal Activities of Origanum vulgare subsp. hirtum, Mentha spicata, Lavandula angustifolia, and Salvia fruticosa Essential Oils against Human Pathogenic Fungi. K. Adam, A. Sivropoulou, S. Kokkini, T. Lanaras, M. Arsenakis. J. Agric. Food Chem., 1998, 46 (5), 1739–1745.
  • The Pharmacological Properties of Salvia Essential Oils. Z. Fu, H. Wang, X. Hu, Z. Sun, C. Han. J. Applied Pharm. Sci. 2013, 3(7), 122-127.
  • Volatile oil composition and antiproliferative activity of Laurus nobilis, Origanum syriacum, Origanum vulgare, and Salvia triloba against human breast adenocarcinoma cells. J. Z. Al-Kalaldeh, R. Fatma, U. Afifi. Nutrition Res. 2010, 30(4), 271-278.
  • Cytotoxic Activities of Salvia of the Labiatae Family. R.B. Badisa, O. Tzakou, M. Couladis, E. Pilarinou. J. Pharm. Biol. 2005, 42(8) 640-645.
  • Aloysia citrodora Paláu (Lemon verbena): A review of phytochemistry and pharmacology. R. Bahramsoltani , P. Rostamiasrabadi, Z. Shahpiri , A.M. Marques, R. Rahimi , M.H. Farzaei. J Ethnopharmacol. 2018, 10, 34-51.
  • Effects of lemon verbena extract (Recoverben®) supplementation on muscle strength and recovery after exhaustive exercise: a randomized, placebo-controlled trial. S. Buchwald-Werner, I. Naka, M. Wilhelm, E. Schütz, C. Schoen, C. Reule. J. Int. Society of Sports Nutrition. 2018, 15:5.
  • Antioxidant Activities and Phenolic Composition of Extracts from Greek Oregano, Greek Sage, and Summer Savory. V. Exarchou, N. Nenadis, M. Tsimidou, I. P. Gerothanassis, A. Troganis, D. Boskou. J. Agric. Food Chem., 2002, 50 (19), 5294–5299.
  • Dose-dependent effect of oregano (Origanum vulgare L.) on lipid peroxidation and antioxidant status in 1,2-dimethylhydrazine-induced rat colon carcinogenesis. T. Srihari, M. Sengottuvelan, N. Nalini. J Pharmacy Pharmacol. 2008, 60 (6), 787-794.
  • Oregano: Overview of the Literature on Health Benefits. K.W. Singletary. Nutrition Today. 2010, 45(3), 129-138.
  • Pharmacology and preclinical pharmacokinetics of peppermint oil. H.G. Grigoleit, P. Grigoleit Phytomedicine. 2005, 12(8), 612-616.
  • Anti-proliferative and antioxidant properties of rosemary Rosmarinus officinalis. S. Cheung, J. Tai. Oncology Reports. 2007, 17, 1525-1531.
  • Antioxidant activity of rosemary Rosmarinus officinalis L. essential oil and its hepatoprotective potential. A. Rašković, I. Milanović, N. Pavlović, T. Ćebović, S. Vukmirović, M. Mikov. Complementary and Alternative Medicine. 2014, 14, 225.
  • An Evidence-Based Systematic Review of Rosemary (Rosmarinus officinalis) by the Natural Standard Research Collaboration. C. Ulbricht, T. Rae Abrams, A. Brigham, J. Ceurvels, J. Clubb, W. Curtiss, C. De Franco Kirkwood, N. Giese, K. Hoehn, R. Iovin, R. Isaac, E. Rusie, J.M. Grimes Serrano, M. Varghese,W. Weissner, R.C. Windsor. J. Dietary Suppl. 2010, 7(4), 351-413.
  • Bioactivity and health effects of Mentha spicata. L. Ay Kee, A. Bakr Shori, A. Salihin Baba. Integrative Food, Nutrition and Metabolism, 2017, 5(1), 1-2.
  • Mentha spicata as natural analgesia for treatment of pain in osteoarthritis patients. M. Mahboubi. Complement Ther. Clin. Pract. 2017,26, 1-4.
  • Review on Thymus vulgaris Traditional Uses and pharmacological Properties. V. P. Reddy, R. V. Kandisa, P.V. Varsha, S. Satyam. Med Aromat Plants. 2014, 3.
  • The Application of Medicinal Plants in Traditional and Modern Medicine: A Review of Thymus vulgaris. S. Hosseinzadeh, A. Jafarikukhdan, A. Hosseini, R. Armand. Int. J. Clin. Med., 2015, 6, 635-642.